Antibioterapia profilactica in stomatologie se aplica in tratamentul infectiilor oro-dentare, in profilaxia endocarditei bacteriene, a infectiilor sistemice la pacienti cu risc de bacteriemie dupa tratamente dentare, precum si in profilaxia infectiilor postoperatorii (profilaxia suprainfectiei).

Antibioterapia sistemica in stomatologie se face in scop terapeutic in tratamentul de baza intr-o infectie postopetarorie si ca tratament ajutator intr-o infectie chirurgicala (abcese, infectia glandelor salivare).

Pacientii care au suferit de sau sunt diagnosticati cu una din urmatoarele boli sau afectiuni sistemice: operatii pe cord realizate cu mai putin de 6 luni in urma, pacemaker, operatii vasculare realizate cu mai putin de 6 luni in urma, valve cardiace artificiale, antecedente reumatice, prolaps de valva mitrala, disfunctii vasculare defecte cardiace congenitale, artritele reumatoide si lupusul sistemic, imunosupresia cauzata de tratamentul cu radiatii sau medicatie, hemofilie, infectii HIV, diabetici insulino-dependenti (tip 1), cancer, au nevoie de antibioterapie inainte de tratamentele stomatologice cu risc inalt, care includ sangerare si cresterea bacteriemiei in sange. Tratamentele care necesita antibioterapie constau in: extractia dentara, procedurile din parodontologie, tratamente endodontice (de canal), aparate ortodontice, diferite tipuri de injectii pentru anestezia locala, detartraj, periaj profesional, air-flow (albirea cu bicarbonat de sodiu sub presiune).

Profilaxia infectiilor postoperatorii se face in implante endoosoase, extractia molarilor de minte, chirurgia capului si a gatului si chirurgia parodontala. Folosirea antibioticelor este recomandata pe baza starii de sanatate a pacientului si poate avea ca efecte secundare sangerari ale gingiilor sau aparitia de membrane micotice in cavitatea bucala.

In cazul operatiilor de protezare valvulara, antibioterapia profilactica este recomandata tuturor pacientilor.

Una din cele mai grave probleme ale administrarii constante de antibiotice este ca tot mai multe tulpini bacteriene devin rezistente la aceste medicamente, astfel incat bacteriile se vor multiplica in mod constant, iar efectul antibioticului va fi mai slab si va fi necesara administrarea unor tipuri mai puternice de antibiotice. Deasemenea este important de subliniat ca prin administrarea lor indelungata, antibioticele distrug flora bacteriana intestinala de care o persoana are nevoie pentru a mentine echilibrul sistemului imunitar, apar stari diareice, chiar boli de colon cum ar fi colita cu Clostridium difficile.

Antibioprofilaxia postchirurgicala se administreaza dupa diverse tipuri de interventii pentru a preveni aparitia infectiilor locale:

  • Aplicarea de implanturi dentare cu/fara aditie osoasa
  • Extractia molarilor de minte inclusi
  • Chirurgie parodontala
  • Rezectii apicale
  • Extractii dentare cand s-a produs deschiderea sinusului maxilar pentru a evita aparitia sinuzitei maxilare, in cazul dintilor de la nivelul maxilarului in contact cu sinusul maxilar.
  • Regularizare de creasta osoasa alveolara in vederea efectuarii unui tratament protetic.

In concluzie, antibioprofilaxia se administreaza inaintea oricarei interventii stomatologice sangerande in cazul pacientilor care prezinta risc crescut de infectii sau manoperele sunt mai mare amploare.