Marea problemă a țării noastre este ca nu se pune mai mult preț pe sănătate.
A preveni o boală este mult mai ușor și mai ieftin decât a trata! Acest lucru face profilaxia și prevenția un aspect foarte important în sănătate , chiar și în cea dentară!
Vom încerca prin aceste scurte articole să va punem la curent cu unele aspecte ale sănătății orale și cum să ne protejăm singuri de bolile ce ne afectează dinții și gingiile!
Știți cum se face un periaj corect? De câte ori trebuie sa ne periem pe dinți? Este buna apa de gură? Copiii mici trebuie spălați pe dinți? De la ce vârstă trebuie sa folosesc apa de gură? Trebuie sa folosesc ața dentară? Care apa de gură este bună? Ce pastă de dinți trebuie sa folosesc?…etc…-Acestea sunt puține din întrebările pe care pacienții doresc să le afle , dar nu toți au curajul de a le adresa. În ceea ce urmează am sa încerc sa răspund la întrebări, urmând sper din ce în ce mai multe articole care să vă fie cu folos.

Periajul ar trebui făcut de cel puțin 2 ori pe zi , iar cel mai important periaj este cel de seară, înainte de culcare! După ce ne spălăm corect pe dinți și clătim și cu o apă de gură ce conține substanțe antiseptice, nu mai trebuie decât să avem un somn bun și odihnitor. Daca seara realizăm un periaj corect, a doua zi nu mai simțim nevoia să spălăm dinții prima data când ne trezim , fiindcă corect, dimineața, periajul dentar se realizează după micul dejun(după masă).
Tehnici de periaj sunt multe și le voi prezenta succint pe toate în zilele următoare , dar tehnica cea mai utilizată și cea mai eficientă este Tehnica Bass.

Caracteristici ale tehnicii Bass:

  • tehnică creviculară – realizează curăţarea şanţurilor gingivale(acele mici șanțuri dintre dinte și gingie care pot fi de 0,5- 2 mm);
  • realizează protecţia feţei vestibulare a caninului, evitând apariţia recesiunii gingivale (adică retrgerea gingiei spre rădăcina dintelui, în urma căreia apare expunerea rădăcinei ce duce la o sensibilitate dentară accentuată);
  • se realizează pe grupe dentare (secvenţială)- câte 2-3 dinți în funcție de cât de mare este capul periuței dentare;
  • realizează curăţarea feţei distale a ultimului molar(adică curață și ultima față a maselei din spatele gurii- unde accesul este mai dificil, iar daca este vorba de maseaua de minte, aceasta o data cariata este foarte dificil de tratat);
  • este o tehnică mixtă, gingivo-dentară (îndepărtează placa bacteriană de la nivelul dinţilor şi stimulează circulaţia sanguină la nivel gingival);
  • metoda foloseşte mişcările vibratorii.

Modul de aplicare a periutei in tehnica Bass:
Periuța se va aplica pe fața dinților care se vede când zâmbim(fața vestibulară), începând cu ultimul dinte din spate, din partea dreaptă, cat mai înclinată, la un unghi de 45° faţă de axul longitudinal al dinţilor în contact cu marginea gingivală , pentru a putea curața atât dinții cât și șanțul gingival și pentru a putea face un masaj ușor al gingiei.
Trebuie avut grijă să se cuprindă şi faţa distală(ultima față a ultimului dinte din gură) a ultimului molar. Din această poziţie se vor realiza mişcări de presiune şi vibraţie a perilor, pe loc, de 5-6 ori(iar la început, până la învățarea tehnicii corecte mișcările pot fi chiar de 10 ori), fără dezangajarea firelor din spaţiul crevicular(șanțul gingival), apoi se realizează o mişcare pe suprafaţa vestibulară a dinţilor. Se realizează 3-4 repetări ale mişcărilor pentru fiecare grup de dinţi.
O atenţie deosebită se va acorda periajului feţei vestibulare a caninului, plasat în zona de maximă convexitate a arcadei- la curbură, care va fi periat pe segmente: jumătatea feţei vestibulare dinspre distal cu grupul premolar şi jumătatea feţei vestibulare dinspre mezial cu grupul frontal (adică , caninul va fi periat în funcție de poziția lui pe arcadă, adica jumătate va fi periat cu dinții din spatele lui și jumătate va fi periat cu dinții din fața lui).

Periajul feţelor orale (adica fețele din interior a dinților) se realizează în acelaşi mod, de la stânga la dreapta.
Periajul feţelor ocuzale (a fețelor pe care mestecăm):
Periuţa se aşează perpendicular pe suprafaţa ocuzală, se realizează o uşoară presiune, astfel încât perii să pătrundă în şanţuri şi gropiţe, apoi se efectuează mişcări antero-posterioare(mișcări de du-te- vino) .
Pentru dinţii mandibulari(dinții de jos) se respectă aceleaşi reguli ca la dinţii maxilari(dinții de sus). Pentru feţele palatinale(dinspre cerul gurii) ale dinţilor frontali maxilari respectiv linguale(dinspre limbă) la dinţii mandibulari, periuţa se plasează orizontal sau vertical în funcţie de mărimea capului periuţei (importantă este poziţionarea corectă).

 

Greşeli în tehnica Bass:

  • aplicarea mânerului periuţei oblic faţă de planul de ocluzie → conduce la apariţia leziunilor parodontale şi neîndepărtarea bacteriene în totalitate
  • aplicarea periuţei doar pe parodonţiu de înveliş (gingie)→ nu se îndepărtează placa bacteriană
  • aplicarea periuţei numai pe dinte fără a cuprinde şi treimea cervicală → nu se îndepărtează placa bacteriană din sulcus şi din treimea cervicală a dintelui( nu se curăță și șanțul gingival)

 

Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea periuţei numai pe dinte.